Kjøkken på seks kvadrat

Fronter, benkeplater og ubesluttsomhet

Hva slags fronter og hva slags gulv skal man velge til kjøkkenet? Og hva med knotter og området bak kjøkkenbenken? Tusen små detaljer som må henge sammen.

Her er er en ny episode av serien «Kjøkken på seks kvadrat», hvor vi følger vi mine gode venner Ida og Henrik når de transformerte et upraktisk etterkrigstidskjøkken til et stilrent og praktisk kjøkken med masse oppbevaring.

d&d: Sist snakket vi om at dere gjerne ville ha bedre plass. Men hvor fant dere inspirasjon til stil?

Ida: Jeg ville gjerne ha noe som kunne gi litt personlighet og karakter. Men jeg har en mann som er hakket mer risikoavers enn meg. Han ville ha noe enkelt og tidløst – et hvitt og enkelt kjøkken. Men jeg tenkte at jeg ikke ville at det skulle blir alt for minimalistisk og moderne (da ville vi endt opp med et kjøkken som lignet på Mamma og Pappa sitt – og det er jo litt flaut).

Stua var jo full av gamle møbler (da vi var nyinnflytta og blakke landet vi på at det var mer stas å kjøpe en sjenk fra Fretex enn fra IKEA, når det kostet det samme). Jeg hadde ikke lyst til å at kjøkkenet skulle bli helt retro heller, slik at hele leiligheten ville få en sånn tidsmaskin-vibb.

Briefen ble at kjøkkenet skulle være enkelt og praktisk, men ikke minimalistisk, og med litt personlighet – uten å gå helt bananas. Vi skulle ikke lage et kjøkken som vi risikerte å gå lei av. Da jeg fant dette kjøkkenet på Pinterest, tenkte jeg, åh, dette er akkurat det jeg har lyst på:

Foto og styling: Sasa Antic http://www.sasaantic.com/

Foto og styling: Sasa Antic

Men. Marmor er kostbart, og marmor var utrolig harry på et tidspunkt. Kommer vi til å våkne en morgen og tenke at marmor var en skikkelig motegreie som nå var heeeelt ut (litt slik kobber har vært i det siste)? Jeg googlet meg frem til at marmor var lite motstandsdyktig mot flekker og riper og krevde regelmessig vedlikehold. Jeg er utrolig lite handy og hater oppussing…

Marmor-sidesporet er egentlig ganske beskrivende for hele prosessen. Jeg har researchet så utrolig mange ting som jeg forkastet, haha. Så jeg håper erfaringene våre kommer noen til nytte!

d&d: Hva slags benkeplate valgte dere da?

Ida: Vi snuste på Corian-benkeplate. Foreldrene mine har hatt Corian-benkeplate i 15 år, og den er fortsatt like pen. Ingen riper, ingen flekker, så lett å vaske… Men prisoverslaget kom på cirka 30 000 kroner.

Da begynte jeg jo å tenke: Er laminat virkelig så ille, fortsatt? IKEA har jo 25 års garanti på laminatplatene sine. Men jeg har jo til gode å se en laminatplate som faktisk holder seg pen noe særlig mer en fem år. Og greit med garanti – det er fortsatt utrolig mye drass å bytte dem.

Benkeplate-bonanza hos IKEA.

Benkeplate-bonanza hos IKEA.

En benkeplate i heltre på 2,5 meter koster cirka en tusenlapp på IKEA. Og da ble konklusjonen ganske enkel (selv om jeg var litt bekymret for blåbærflekker og rødvin), for på drill&design hadde vi jo sett hvor lekker en hvittet benkeplate kunne bli 😉

d&d: Men de blå frontene fra drømmekjøkkenet, hvordan gikk det med dem?

Ida: Jeg siklet på Superfront, som nettopp hadde lansert i Norge. De lagde fronter tilpasset IKEA-kjøkkent i nydelige farger og delikate mønstre, som betydde at man kunne få et kjøkken med veldig mye egenart selv om det var basert på IKEA.

At Superfront-frontene kom til å være dyrere, det regna jeg med. Men jeg hadde ikke skjønt hvor mye dyrere. Mens en IKEA Veddinge skuffefront på 40 x 20 cm koster 55 kroner – koster en Superfront-skuffefront i samme størrelse 575 kroner. Altså nesten 10 ganger dyrere. Ikke innenfor budsjett 😦

d&d: Men det må da være mulig å få til litt personlighet innenfor budsjettet også!

Ida: Vi tenkte at vi heller kunne få tilført litt personlighet ved å gjøre noe med gulvet og materialvalg på veggen over kjøkkenbenken. Siden kjøkkenet bare er seks kvadratmeter er det snakk om ganske små arealer, og dermed kunne vi også tillate oss litt dyrere materialer uten at det gjorde så stort utslag på prisen.

Vi tenkte vi kunne gjøre enklere valg av fronter, for eksempel helt hvite, og så heller ha fliser som hadde mer farge eller interessante mønstre.

Vi var til og med på ekspedisjon hos Far-Far for å sjekke ut deres rike utvalg av sementfliser,

Det var ikke vanskelig å finne fliser som fristet hos Far-Far.

Det var ikke vanskelig å finne fliser som fristet hos Far-Far.

d&d: Men det ble ingen marokkanske fliser?

Ida: Vi hadde bestemt oss for at vi skulle pusse opp gangen i samme slengen som vi pusset opp kjøkkenet, siden vi uansett skulle fjerne døra mellom de to rommene. Ved å fjerne dørterskelen og legge likt gulv på de to rommene tenkte vi at vi kunne få litt bedre romfølelse.

Men alt henger sammen med alt… Far-far-flisene bygde så mye i høyden at vi antagelig hadde måtte justere døra inn til toalettet, og plutselig virket det hele alt for komplisert. I tillegg tåler betongfliser mindre slitasje og de må impregneres. Vedlikehold gir meg hodepine.

Dermed hadde vi en lang runde hvor vi tenkte på alle andre mulige gulvtyper også. Hva med vinylgulv? De kommer stort sett i 2 meter bredde, så vi ville ikke fått noe skjøt på kjøkkenet vårt. Eller gummi-gulv. Eller kork? Både vinyl, gummi og kork hadde mange gode egenskaper som appellerte til vår praktiske side, som at det er mykt å gå på eller enkelt å vedlikeholde. Men herregud så mange stygge gulv som lages i disse materialene.

Gummi-gulv, anyone?

Gummi-gulv, anyone?

Det ærlige svaret var at vi rett og slett syntes det var så vanskelig å velge både gulv og hva vi skulle ha i sprutsonen at vi bare bestemte oss for å smelle opp kjøkkenet først, og så velge gulv og utforming av veggen over benkeplaten etter at vi hadde fått på plass kjøkkenet. Håpet var at vi da skulle bli litt sikrere på hva som passet inn.

d&d: Det hjalp kanskje å få valgt leverandør?

Ida: Det gjorde det! Vi satte oss på bussen og besøkte HTH og Kvik, men man merket fort at de ikke akkurat rettet seg inn mot oss som har kjøkken på 6 kvadrat (mer 60 kvadrat). På IKEA fikk vi derimot nyss i at de veldig, veldig snart skulle oppgradere kjøkkensystemet sitt og lansere serien METOD. Den hørtes veldig forlokkende ut.

I det nye kjøkken-systemet går alle mål opp i 20 cm.

I det nye kjøkken-systemet går alle mål opp i 20 cm.

Alle enhetene hadde moduler som gikk opp i 20 cm i bredde og høyde, mye mindre variabler enn det Kvik og HTH hadde. Det betydde at det ville bli enklere for oss å få mer ut av våre 6 kvadrat. I tillegg hadde de gjort mange av de oppgraderingene som HTH og Kvik før hadde hatt som edge på IKEA, som å øke høyden på benkeskapene fra 70 til 80 cm, og at skuffene hadde fått demping.

(I disse dager er amerikanerne veldig fornøyd med at de også endelig får IKEAs nye kjøkkenserie, som har fått navnet SEKTION i USA).

d&d: Mange omveier altså! Hva ble konklusjonen?

Ida: På IKEA snublet vi over en front som var bortgjemt i et hjørne. IKEA hadde brukt den for å illustrere bruk av Metod i et ganske døllt vaskerom. Den var grå, men det var en nydelig lyd gråfarge, med et fint blåskjær i seg. Vi bestemte oss for å male veggene i en lys gråfarge som matchet.

IKEA tenkte, dette kan vi bruke til å vise at METOD kan brukes på vaskerommet. Vi tenkte: her er jo kjøkkenet vårt jo!

IKEA tenkte, dette kan vi bruke til å vise at METOD kan brukes på vaskerommet. Vi tenkte: her er jo kjøkkenet vårt jo!

Vi unngikk de minimalistiske metall-håndtakene. Vi skulle ha noe som kanskje kunne hinte litt mer om at bygget vi bor i ikke er fra 2000-tallet, og endte opp med noen sorte, runde knotter.

Med sorte knotter, de lysegrå frontene, hvittet benkeplate i bjørk og vegger i lyse grå farger, tenkte vi at vi kunne få til noe som var lyst og enkelt, uten å bli helt anonymt.

d&d: Litt mer grått enn dere startet med i inspirasjonsfasen?

Ida: Det er sant 🙂 Men tenkte vi kunne få inn mer farger på andre måter. Gjennom innredning på gangen og på kjøkkenet kunne vi få spicet det opp med litt mer farger:

d&d: Og da falt alt på plass med gulv og over kjøkkenbenken også?

Ida: Ja! Vi landet på at det ville bli for vanskelig å finne noen vinyl-, kork- eller gummigulv vi syntes var pene. Vi gikk også bort fra parkett, fordi vi ville ha samme gulv på gang og kjøkken. Med mye våte støvler og trafikk så vi for oss at parkett på gangen fort kunne bli slitt, og i tillegg ville vi da endt opp med forskjellig gulv på gangen og på stua.

moodboard

Foto: IKEA / Swanstone / Pro Tile

Løsningen ble å ta med oss en av frontene og dro til Fagflis, hvor vi hadde fått veldig bra service da vi pusset opp badet. Der fant vi noen matte, delikate heksagon-formede fliser, som fantes i en gråfarge som matchet perfekt med frontene vi hadde valgt. De var også ganske små i formen, noe som ville gjøre at gulvet ville se større ut enn med de store, ruglete flisene vi hadde fra før.

Med heksagon-formen fikk gulvet også litt karakter, det ble litt artigere, uten å bli spjåkete. Deilig! På bakveggen endte vi da opp med noen enkle, hvite fliser.

Heng med for neste del når Ida og Henrik får brynt seg på hvitevarer, skuffer og tusen andre ting du må ta stilling til når du bestiller et IKEA-kjøkken.

Episoder i serien:

Klarer du ikke vente til neste episode?

Sjekk ut tidligere føljetonger:

Standard

8 kommentarer om “Fronter, benkeplater og ubesluttsomhet

  1. Tuva sier:

    Hei! Følger denne føljetongen med interesser – holder på å bestille meg nytt kjøkken selv. Jeg har lyst på en lys benkeplate for å matche de lyse gulvene mine, og tenkte hvitoljet bjørk som dere har benyttet. Kan du skrive litt om fremgangsmåte, produkter osv?

  2. Tilbaketråkk: Vi trenger nytt kjøkken før jeg blir kokko | drill & design

  3. Tilbaketråkk: Ny serie: Kjøkken på seks kvadrat | drill & design

  4. Tilbaketråkk: Ny planløsning… Eller? | drill & design

  5. Tilbaketråkk: Hvordan få rom til skuffer, skap, hvitevarer og benkeplass på et lite kjøkken? | drill & design

  6. Tilbaketråkk: Kjøkkenet rives! | drill & design

  7. Tilbaketråkk: Vi helsparkler kjøkkenet, og banner mye | drill & design

Legg igjen en kommentar