Kjøkkenet er et viktig rom for oss fordi vi lager mye mat og liker å spise lange middager med venner og mye rødvin.
Den nye leiligheten hadde et standardkjøkken i billigste modell som den forrige eieren hadde supplert med en hjemmesnekret kjøkkenøy. Billig laminat møter børstet stål. Det var ikke holdbart.
Slik så det ut
Børstet stål er ikke min favoritt, og det var mye av det. Kjøkkeninnredningen var byggets opprinnelige standardvalg og hadde profilerte dører som var merket av tiden. Benkeplaten var i laminat og var heller ikke pen.
Planen vår var å bare bytte benkeplaten og skapfrontene, men det viste seg at kjøkkenet var fra en produsent som siden hadde lagt ned, og fordi dørenes mål ikke var standard, ble det vanskelig å finne erstatninger.
Dessuten konkluderte vi, etter nærmere øyesyn, med at kjøkkenet var ganske slitent. Vi så også at hvitevarene ikke var i ship shape og at vi på sikt ville måtte kjøpe nye. Da ville vi heller bruke pengene på innebygde varianter, både av rengjøringsmessige og estetiske hensyn.
Siden vi så for oss å bli i leiligheten i noen år ga det mer mening å starte på nytt istedenfor å bare flikke på det eksisterende.
Valg av kjøkken
Først på listen kom selvfølgelig valg av nytt kjøkken. For en Pinterestoholiker er det både gøy og overveldende.
Etter en pris vs kvalitets-analyse landet vi på kjøkken fra IKEA. De har faktisk kjøkken i god kvalitet med 25 års garanti. Og de har godt utvalg. Skapstammene til IKEA er i samme materiale som langt dyrere kjøkken, og smådeler som hengsler er samme type som de fleste andre kjøkken. Dessuten hadde jeg god erfaring med IKEA-kjøkken fra tidligere leiligheter.
Jeg planla kjøkkenet i IKEAs nettbaserte kjøkkenplanlegger, et verktøy som svir i øynene for en interaksjonsdesigner. Men det funker jo.
Så dro jeg på IKEA og handlet. Når man handler kjøkken på IKEA får man en litt annen opplevelse enn når man surrer rundt der og handler andre ting. De har flinke folk som sørger for at alle deler, helt ned til mellomkoblinger til lys, er med.
Dette valgte vi
- LUFTIG innebygget ventilator
- RATIONELL LED benkeplatebelysning
- RINGSKÄR blandebatteri
- FOLKLIG induksjonstopp
- BREDSKÄR innbyggingskum
- FRAMTID OV5 komfyr
- NUMERÄR benkeplate i bjørk
- ABSTRAKT skapfronter
- RENGÖRA integrert oppvaskmaskin
- FROSTIG kjøl/frys
Kjøkkeninnredningen inklusive hvitevarer kom på 43.500 kr – det er mye for pengene!
Bort med gammelt kjøkken
Vi solgte både hvitevarene og kjøkkeninnredningen på finn.no. Miljøvennlig, penger i kassa og vi slapp å kjøre det bort. Vinn-vinn-vinn. Vi løsnet alle skap og så kom noen og hentet dem – veldig greit.
Før vi begynte demonteringen fikk vi en rørlegger til å koble fra vask og oppvaskmaskin og gjorde en avtale om at han kom tilbake to uker senere for å koble det til igjen. Da visste vi når han kom og kunne sørge for at alt var klart til det.
Inn med nytt kjøkken
Kjøkkenet kom i ca tusen esker og fylte hele stuen.
Vi oppdaget at både kjøleskapet og komfyren hadde blitt bulket i transport, men IKEA var veldig ålreite og leverte nye til oss i løpet av et par dager. Service!
Her er underskapene oppe. Å sette sammen skapene hver for seg var enkelt og greit, å sette dem sammen og få alt i vater var litt verre. Men bena på IKEA-skapene er greie å stille på og vi fikk det til til slutt.
Om benkeplater
Pappa kom på besøk med sageskills og ordentlig verktøy…
… og vips så hadde vi benkeplate!
Her holdes skjøten på plass med en tvinge mens limet tørker.
Vi valgte benkeplate i bjerk som vi behandlet med hvitpigmentert olje. Kjøkkenbenker bør ikke lakkes for lakk sprekker lett opp og det blir stygt. Da må du pusse ned og lakke på nytt – mye jobb.
Oljing er kanskje det enkleste man kan gjøre. Bare gni det inn med en klut og la tørke. Tenk på det som bodylotion for benken. Hvis benken med tiden blir trå å vaske over eller du får skjolder, er det bare å vaske godt og olje på nytt.
Hvitpigmentert olje lysner treverket og beskytter mot UV-stråling slik at ikke treet gulner med tiden.
Om overskap og rare rør i taket
Her er overskapene på vei opp (med blå beskyttelsesfilm).
Innsiden av hullet til koketoppen er dekket med aluminiumsfolie som er limt fast med silikon for å forhindre at benkeplaten slår seg på grunn av varme eller væskesøl. Det samme gjorde vi rundt hullet til servanten.
Det nærmer seg… Alle skap er oppe og hvitevarene er på plass. Her venter vi på elektrikeren som skal montere benkebelysning og koketopp og rørleggeren som skal koble til oppvaskmaskin og blandebatteri.
Da vi fjernet kassen i børstet stål som hadde vært på toppen av skapene oppdaget vi at det gikk rør der og innså at vi ville måtte bygge en ny kasse. Det fikk vi hjelp av pappa til. Sirkelsag og MDF – suksess! Og selvfølgelig gikk jeg over skjøtene med akryl før jeg malte slik at kassen går i ett med veggene og taket.
Her sager vi (pappa) til MDF for å bygge ny boks.
Om benkebelysning
Et fungerende kjøkken! Benkebelysning er montert. Vi valgte LEDlys som er praktisk talt evigvarende og gir et mykt og jevnt lys. Det eneste som mangler er lyslist foran.
Om alternativer for bakveggen
Det var aldri noe alternativ å beholde flisene på bakveggen, men vi brukte lang tid på å bestemme oss for hva vi skulle ha der isteden.
Vi var innom sementfliser fra Far-Far og ulike varianter av glass. Begge deler ville krevd at vi betalte noen for å montere det og det ville kostet mellom 6.000 og 15.000 kr.
Men vi landet på hvitoljet poppelfinér som går nesten i ett med benkeplaten i hvitoljet bjerk. 350 kr og vi kunne gjøre det selv på en ettermiddag. Topp!
Finér får du for eksempel på Maxbo, og de skjærer til etter mål for deg helt gratis! Vi saget ut hullet til stikkontakten selv med en hullsag montert på drillen og limte platene rett på flisene med monteringslim. Nå sitter de bom fast.
Nybygg kan fort føles litt kjipe og upersonlige, og det var grunnen til at vi ville snike inn litt mer treverk. Det ble litt lunere samtidig som det ble en fin grafisk effekt når det ser ut som om benkeplaten fortsetter oppover veggen.
Kjøkkenet kostet totalt:
IKEA-skap og -hvitevarer: 43.500,-
Finér: 500,-
Elektriker: ca 8.000,-
Rørlegger: ca 3.000,-
Totalt: 55.000,-
Siden vi gjorde nesten all jobben selv krevde det litt tid og tålmodighet, men vi er veldig fornøyd med hvor mye vi har fått for pengene!
Spiseplassen
Slik så spiseplassen ut etter at alt var revet ned og gulvet pusset:
Veggen bak spiseplassen er «løsrevet» fra resten av veggene og egnet seg godt til å gjøre noe spesielt med. Jeg tapetserte først med «Remix» fra Ferm Living.
Men etter noen måneder ble jeg lei og bestemte meg for å bytte tapet til noe litt mer nøytralt. Og det er jo det som er så fint med tapet – det gjør ikke noe å ombestemme seg. Så en ettermiddag og to tapetruller senere hadde jeg ny vegg! Denne gangen med «Half Moon» fra Ferm Living.
En tapet-post er på trappene.
Gardinene er standard liftgardiner fra Åhlens som jeg har modifisert for å passe til de 8(!) vinduene våre uten standardmål…
Slik ble det
Bordet og stolene er fra HAY, lampen fra Bolia og tapeten fra Ferm Living. Sjenken er reddet fra skraphaugen av mamma og jeg har malt den i samme nyanse (Refleksjon) som veggen, men med halvblank maling (Lady fra Jotun) som jeg synes gjør seg bedre på treverk.
Vi gikk for en kjøkkenvifte som ligger oppe i skapet og ikke synes. Det synes jeg gjør hele overskapsdelen ryddigere.
Slik ble benkeplaten med poppelfinér bak:
Ble det ikke fint?
Egentlig hadde vi tenkt å montere klart glass bak koketoppen og vasken for å beskytte finéren mot søl, men etter å ha levd med denne løsningen en stund tror vi ikke det blir nødvendig. Oljen beskytter finéren og det er bare å tørke av alt som spruter, enten det er vann eller tomatsaus.
Les også:
Denne posten er en del av serien “Sjel kan du lage sjæl – en treroms blir ny”
- Ny serie: Sjel kan du lage sjæl – en treroms blir ny
- Gulvpussing og gulvprepping
- Å ta ungkaren ut av entréen
- Life aquatic på soverommet
PS. Liker du det du ser? Vi har kjøpt oss litt bedre plass noen få minutter unna, og det betyr at denne leiligheten kommer for salg i januar 2017. Sjekk ut leilighetens profil på Livvin om du er interessert!
Hei Tuva 🙂
Enda et fantastisk innlegg, du altså 🙂
Et spm (vi skal kanskje pusse opp kjøkkenet vårt selv, grøss og gru…), har du noen erfaring med å legge fliser på fliser? Dere la jo finer (ELSK!), men hva om dere ikke skulle gjort det? Må mest sannsynlig skjære ut flisene våre med gipsplata bak, og det er IKKE noe jeg gleder meg til… Om ikke spørs det ikke om jeg adopterer finer-varianten 😉 🙂
Takk takk! 🙂
Vi prøvde først å fjerne flisene med et lite brekkjern, men de satt utrolig godt fast, så vi lot dem bare være. Da vi vurderte glass fikk vi beskjed av glassmesteren om at glasset kunne monteres oppå flisene.
Har lite erfaring med flislegging, men tolker utifra denne artikkelen http://www.ifi.no/nytt-rom-med-fliser-pa-fliser?var=2&utm_expid=49969208-0.EeBUSaijSlGbboKvB9OD2w.1&utm_referrer=http%3A%2F%2Fwww.ifi.no%2Fflislegging%3Fpage%3D1
at det skal gå fint.
Her må gjerne noen andre bidra med erfaringer?
Lykke til! Jeg vil gjerne se hva dere ender opp med! 🙂
Hei! Elsker ideen med fineren, men hva med vedlikehold? Må platen oljes på nytt etter en stund tror du?
Takk! 🙂
Ja, det tror jeg nok. Har oljet kjøkkenbenken en gang siden vi satte opp kjøkkenet for et år siden, og ser for meg at jeg oljer både den og finéren ca en gang i året fremover.
Nå er det snart et halvt år siden jeg satte opp finéren, og den ser fortsatt like fin ut, så det er jo et godt tegn. 🙂
Hei, så fin kjøkkenbenken ble! Hvilken olje brukte du?
Hei Hanne!
Takk for det! 🙂
Jeg brukte denne: http://flugger.no/Maling/Innendoers/Gulv/Gulvolje(GOLVOLJA).aspx i hvit variant
Hei. Gratulerer med flott kjøkken (oktober)! Jeg har noen spørsmål ang. finerskiven bak på veggen som jeg håper du vil være villig til å svare på. Hva er tykkelsen på fineren og hva har du oljet med? Ha en god helg. Mvh. Andrea
Hei Andrea!
Takk takk! 🙂
Jeg brukte 6mm poppelfinér fra Maxbo.
Jeg brukte samme olje som på benkeplaten: http://flugger.no/Maling/Innendoers/Gulv/Gulvolje(GOLVOLJA).aspx i hvitpigmentert variant.
Heisann! Jeg har et spørsmål om finéren; la dere noe i skjøtet mellom benk og finérplaten for å unngå bakterie-/soppdannelse der (spesielt bak vasken og komfyren)?
Hei Stina!
Mannen har lovet å legge silikon, men det har enda ikke skjedd (kremt), så foreløpig har vi ingenting. Men det er ganske tett og vi tørker over benken så ofte (og er spesielt påpasselige med vannsøl) at jeg ikke tror det er så farlig.
Kjempeflott oppgradering! Elsker finéren!
Hei Astrid!
Tusen takk! Elsker finéren jeg også 🙂
Hei Tuva!
Hvor kjøpte du poppelfinér? Er dette ideelt materiale for å f.eks bygge hyller/skap o.l.?
Hei Mats,
Poppelfinéren kjøpte jeg på Maxbo. De kuttet den også til for meg helt gratis.
Du kan absolutt bygge hyller av finér, bare pass på at den er tykk nok. Vil tro du bør ha minst 15mm tykk finér for at det skal bli stødig nok. Lykke til!
Tilbaketråkk: Fronter, benkeplater og ubesluttsomhet | drill & design
For en inspirerende og lærerik blogg! Jeg lurte på om dere pusset ned (eller avfettet/renset) benkeplaten før dere hvitoljet den? Ser at benkeplatene de selger nå kommer ferdig oljet, så ble i tvil om det vil fungere å hvitolje rett på? Hva er deres erfaring.
Takknemlig for svar! Ida
Tusen takk! Det er veldig hyggelig å høre! 🙂
Vi bare oljet platen direkte og det fungerte fint for oss ihvertfall. Vår plate er i bjerk, så den er jo relativt lys fra naturens side. Mulig det vil være annerledes med mørkere tresorter?
Utrolig flott med fineren i stedet for fliser! Takk for flott tips, håper å lage spisebord selv. Lykke til msd salg!