Sjel kan du lage sjæl

Life aquatic på soverommet

Soverommet var er stort, luftig rom med walk-in-closet og hele tre vinduer. Masse lys og masse plass. Og et akvarium i veggen…

plantegning

Alt var malt hvitt, og det er jo i og for seg greit, men i et så stort rom føltes det litt som å sove i en hall. Det ble veldig sterilt og kaldt.

Foran alle vinduer var det trepersienner som samlet støv og som ikke var spesielt pene.

Soverom før

Her, som i resten av leiligheten, var det spotter i taket. Hvorfor så aggressivt forhold til spotter? For det første er de ikke pene å se på. Jeg aner ikke hvem som designer disse lampene, men jeg har enda til gode å se spotter med noenlunde ålreit utforming.

For det andre gir spotter et utrolig uflatterende og ujevnt lys. De er jo nettopp spotter – rettet belysning. Og gir derfor mye lys noen steder, og lite andre steder. Ingen blir pene i hardt lys som kommer ovenfra.

Soverom før

Og så var det akvariumet da. Hvem bygger et akvarium inne i veggen? Ved siden av sengen? Galskap.

Walk-in-closet før

Dessuten var det profillist-bonanza her. Profiler på gulvlister og alle hyllefronter. Men ikke de samme profilene, nei nei, ulike profiler. Inne i walk-in-seksjonen var det også en mystisk hengende hylle som tok mye plass og ikke fylte noen åpenbar funksjon.

Akvariet må gå

La meg bare si, å fjerne et innebygget 360 liters akvarium fra veggen er hardt arbeid! Jeg gikk inn med et kubein og kom ut fire timer senere med blåmerker over hele kroppen.

akvarium

Akvariet solgte vi på finn.no til en fyr som driver med karpeoppdrett. Flott!

Da akvariet forsvant etterlot det et stort sår i veggen og et hull i gulvet. Slik så det ut:

lys_vegg_akvarium

Heksetimen

Jeg begynte med å male veggene fordi vi hadde bestemt oss for å bytte gulv og det betydde at jeg kunne grise så mye jeg ville på gulvet. Jeg bestemte meg for å være dristig i fargevalget. Jeg gikk mørkt. Veldig mørkt. Jeg landet på «Heksetimen» fra Jotun Pure Color. Hvorfor matt maling? Les mer om fordelene med Jotun Pure Color her. 

Grunnen til at jeg valgte så mørk veggfarge var at jeg ønsket å gjøre rommet «lunere», samtidig som jeg følte det var et rom som med sin størrelse og mange vinduer tålte såpass mørke vegger. Dessuten hadde jeg lyst på en dristig, grafisk effekt.

I tillegg har jeg en mann som jobber turnus og som stadig vekk må sove ut på dagtid etter nattevakt, da er det greit å kunne gjøre det mørkt. Men jeg lurte litt på hva jeg drev med da jeg rullet på det første strøket…

mørk_vegg

Før maling og etter første strøk:

lys_mørk

Nytt gulv

Fordi akvariet hadde etterlatt et stort hull i gulvet, og fordi parketten her inne var en annen type enn i resten av leiligheten, fjernet jeg gulvet og la nytt. Skumplasten under var i fin form, så den beholdt jeg.

Den nye parketten er i hvitoljet eik med matt lakk og er mer lik gulvene i resten av leiligheten etter at de ble pusset.
Her er nytt gulv i toppen av bildet, gammelt i bunnen:

gulv

Å legge klikkparkett er slett ingen sak! Jeg så en video fra Maxbo og satte i gang. Jobben var gjort på et par ettermiddager.

Du trenger:

  • sag
  • tommestokk
  • vinkeljern
  • hammer
  • en kloss til å hamre på

Jeg satte på nye gulvlister i furu (uten profiler!) som jeg oljet med hvitpigmentert olje så de matchet gulvet.

Walk-in-closet

Jeg fjernet den store hengende hyllen fordi den var bare i veien. Den innebygde hyllen til venstre var egentlig veldig praktisk, så den beholdt jeg. Men jeg brakk av alle profillistene med et lite brekkjern og malte hyllen med kritthvit oljemaling.

Vi satte inn en PAX-garderobe fra IKEA på den andre siden av walk-in-området. Den rommer oppsiktsvekkende mye.

walk-in

Her er speil og lampe på vei opp. Vi rev ned spottene og gikk for Ball lamper i kobber fra Bolia. Litt glam i budoiret!

Slik ble det

før_etter_1

Gardinene har jeg sydd selv av det bredstripete stoffet SOFIA fra IKEA. Jeg ville ikke ha nattbord som stod på gulvet og tok opp mer plass enn nødvendig og som ville gjøre det kronglete å vaske, så jeg hang opp Muuto Mini Stacked-hyller i hvittet ask isteden, kjøpt på Illums Bolighus på House of Oslo. Sengen er NORDLI fra IKEA.

PS! Se hvor godt den matte malingen skjuler lufteventilen til høyre for vinduet over og luken i veggen på bildet under.

før_etter_2

Speilet hadde jeg fra før, et gammelt IKEA-kjøp som jeg hvittet med hvitpigmentert olje. Lenestolen er norske Rastad og Rellings Futurum fra 1965. Den har mamma reddet fra skraphaugen på skolen hun jobber på. Den skal med tid og stunder pusses og oljes fordi treverket er gulnet og lakken er ganske slitt. Lerretstrekket er i god stand, men bør nok renses.

før_etter_3

Kommoden kjenner du kanskje igjen fra ettromsleiligheten? Det er fra bestemors pikeværelse, og jeg har malt den og satt på nye knotter. Det lille speilet er hundre år gammelt arvegods. Knaggene på veggen er fra Designtorget og skittentøyskurven er fra Bolia.

før_etter_4

Jeg er superfornøyd med resultatet og synes den mørke veggfargen gir rommet personlighet. Sammen med vinduene og alle de hvite og lyse møblene gir det den grafiske effekten jeg håpet på. Soverommet er favorittrommet mitt i leiligheten.

Denne posten er en del av serien “Sjel kan du lage sjæl – en treroms blir ny”

  1. Ny serie: Sjel kan du lage sjæl – en treroms blir ny
  2. Gulvpussing og gulvprepping
  3. Å ta ungkaren ut av entréen

Følg drill&design på Facebook

PS. Liker du det du ser? Vi har kjøpt oss litt bedre plass noen få minutter unna, og det betyr at denne leiligheten kommer for salg i januar 2017. Sjekk ut leilighetens profil på Livvin om du er interessert!

Standard

2 kommentarer om “Life aquatic på soverommet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s