Sjel kan du lage sjæl

Gulvpussing og gulvprepping

Det absolutt første vi gjorde i leiligheten var å pusse ned gulvene. Pussing støver helt ekstremt mye, så det ga mening å gjøre det før vi pakket ut noe som helst. 

Slik gikk vi frem:

1: Fjern gulvlistene

Vi tok av gulvlistene for å komme ordentlig til og fordi vi ønsket gulvlister uten profiler i en valør som matchet gulvene.

2: HMS

Pass på at du bruker hørselsvern, støvmaske og beskyttelsesbriller – det bråker helt hinsides og du får støv inn i alle kroppsåpninger.

3: Hold deg inne med naboene

Tenk på naboene dine før du setter i gang. Det kan være lurt å henge opp nabovarsel og være litt grei med naboene dine etterpå.

Vi pusset gulv i en helg så vi passet på at vi gjorde alt det bråkete arbeidet mellom kl 10 og kl 19.

4: Klar – ferdig – puss

Vi leide pussemaskiner fra Utleiespesialisten på Sankthanshaugen. De ga oss en kjapp instruksjon og sendte med oss pussemaskiner og masse sandpapir. De har en veldig fin ordning hvor du får med masse papir, men bare betaler for det du bruker, resten leverer du inn igjen.

Her er grunnprinsippet:

maskiner

1: Puss størstedelen av gulvet med den store maskinen

Den kommer ikke helt inntil veggene, så du får bare tatt midten av gulvet. Her er det viktig at du pusser i plankenes lengderetning.

Bare se på forskjellen etter en runde med den store maskinen under:

pussing_1

2: Puss nærmere veggen med en kantsliper

Den kommer til nærmere veggen, men fortsatt ikke helt inntil. Denne varianten har et roterende pussefelt, så denne maskinen beveger du i kruseduller langsmed plankene.

3: Bruk en håndslipemaskin helt innerst

Helt inntil veggen og i hjørnene bruker du en liten håndslipemaskin.

Du må først pusse med grovt papir på alle tre maskinene, så med finere og finere papir på alle tre. Vi brukte tre ulike grovhetsgrader.

Det tar tid, men det er jo så tilfredsstillende!

entre

PS! Maskinene krever litt håndlag, så øv på et område det ikke er så farlig med. Vi brukte boden som testområde.

Vi hadde maskinene i tre døgn og på den tiden rakk vi å pusse gulvene i gangen, stuen, kjøkkenet og ett soverom. Men da jobbet vi begge to i ni-timersskift.

Det var veldig greit å være to, både for å få gjort mest mulig mens vi leide maskinene, men også fordi kantsliperen krevde at man stod i hocky og jobbet, og det tok hardt på ryggen så det var fint å kunne bytte på.

Da vi hadde pusset ferdig var gulvet helt silkemykt!

gammelt_nytt

5: Behandle gulvene

Vi ønsket å bevare den lyse fargen og den silkematte finishen.

Planen var å olje gulvene med hvitpigmentert olje som beskytter treverket fra å gulne i solen og gir en matt, fin finish. Men det viste seg at gulvene våre er i amerikansk eik, og den får en rosa valør når man oljer den.

Derfor gikk vi til plan B: hvitpigmentert beis med silkematt lakk på toppen. Det var vesentlig mer tidkrevende og krevde også litt utprøving for å få riktig utvanning av beisen (vi endte med å blande 1:1 med vann for at gulvene ikke skulle bli altfor hvite).

beise_gulv

beiset_ubehandlet

Det var mye jobb, men det var absolutt verdt det! Hele leiligheten føltes freshere, lysere og større med de lyse gulvene.

Har du noen gode gulvpusse- eller gulvbehandlingstips?

Denne posten er en del av serien «Sjel kan du lage sjæl – en treroms blir ny»

  1. Ny serie: Sjel kan du lage sjæl – en treroms blir ny
Standard

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s