Ettroms på studentbudsjett

Kjøkkenet får litt kjærlighet

Kjøkkenet var et sørgelig syn, men med ganske enkle og billige knep ble det et nytt rom.

kjøkken 1 før_tekst

Slik så det ut: To ulike typer skapfronter, både hvite og «trefargede» skapbaser, ingen sokkelskjuler, gulnede vegger som en gang hadde vært hvite.

1: Taket blir hvitt igjen

Å male tak er både grisete og kjedelig, men la meg bare si: nymalt tak gjør en verden av forskjell! Det blir en halv meter høyere under taket og hele rommet ser lysere ut. Så hvis du likevel skal pusse opp et rom: mal taket!

kjøkken 5 tak under maling copy

Den triste lysekronen byttet jeg ut med FADO takpendel fra IKEA som jeg synes er en veldig enkel og klassisk lampe med nikk til 30-tallet. Dessverre har den gått ut av sortimentet, men du finner en liknende lampe på Lampemagasinet.

2: Veggene blir mørke

Veggene hadde sliten strietapet, men på studentbudsjett hadde jeg ikke penger til å helsparkle dem. Nest beste løsning ble å male dem med Jotun Pure Color som er en supermatt maling. Det ga utrolig god effekt fordi det dempet alle lysrefleksjoner slik at strukturen i tapeten ble nesten usynlig. Suksess!

Fargen jeg valgte var en ganske mørk, kald grå (som jeg ikke husker koden til), og jeg følte meg ganske dristig da jeg satte malingsrullen på veggen for første gang. Men i etterkant var det eneste jeg angret på at jeg ikke gikk enda mørkere.

Rommet er veldig lite, men med 3 meter under taket og et stort vindu på den ene veggen som slipper inn masse lys, er det et rom som tåler mørke vegger. Dessuten dekket det hvite kjøkkenet en av veggene, vinduet dekket nesten en av de andre veggene og vegg nr 3 har en dør slik at det rett og slett ikke var så mye vegg.

kjøkken 6 malte vegger

3: Kjøkkeninnredningen får nye, like fronter

Jeg malte kjøkkenskapene som hadde trefarge hvite og satte like fronter på alle sammen. Frontene jeg valgte var ABSTRAKT fra IKEA (etter at IKEA har byttet kjøkkensystem tror jeg RINGHULT dører er de «nye ABSTRAKT»). Det er hvite høyglansfronter som reflekterer lyset og står i fin kontrast til de matte veggene.

I tillegg satte jeg på en sokkelfront, slik at helhetsinntrykket ble litt ryddigere.

4: Listene blir hvite

Når man maler veggene med kalde farger blir det veldig tydelig hvor mye tidligere hvite lister har gulnet. Derfor malte jeg vinduskarmen og dørlisten kritthvite så de ble crispe og fine mot de grå veggene.

Jeg malte med oljemaling (som ikke lenger er å få tak i). Oljemaling er grisete, tørker langsomt og man må vaske både hender og pensel i whitespirit etterpå, men oljemaling gir et helt suverent resultat! Den har utrolig god dekkevne, og fordi den tørker så langsomt flyter malingen godt ut slik at penselmerker blir langt mindre synlige enn i vannbasert maling.

Jeg bruker alltid maling med 40 i blankhetsgrad når jeg maler lister og møbler, det synes jeg gir akkurat passe mye glans.

Dette brukte jeg

utstyr

1: FADO pendellampe fra IKEA
2: PERFEKT sokkelskjuler fra IKEA
3: ABSTRAKT skapdører fra IKEA
4: Jotun Lady interiørmaling, 40 glans, til lister, vindu og dørkarm
5: Jotun Pure Color til vegg
6: Jotun takmaling

bilder: produsentene

Og slik ble det

kjøkken_2

Sjenken fikk jeg med på kjøpet. Den oljet jeg med treolje og så var den god som ny. På et lite kjøkken ga den verdifull ekstra benke- og lagringsplass.

kjøkken_8

Før og etter

Forskjellen er ganske dramatisk, selv om den i hovedsak bare består i maling og nye skapfronter.

før_etter

etter-bilder: Peder Torget

Intro: Ettroms på studentbudsjett

Neste mandag: Badet

Standard

2 kommentarer om “Kjøkkenet får litt kjærlighet

  1. Marthe sier:

    Hei.
    Jeg vet at det er lenge siden, og at det er stor sannsynlighet for at du ikke husker det. Men husker du hvilken fargekode det er på den grå malingen på hadde på kjøkkenet :)?

    • Hei Marthe,
      Nei, dessverre. Prøvde å spore den opp sa jeg skrev bloggposten, men fant den ikke. Jeg plukket bare en grånyanse uten navn, og malingsspannet er long gone. Det eneste jeg kan si er at det var en nøytral gråfarge, altså ikke en varm grå. Beklager at jeg ikke kan være mer til hjelp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s