Ettroms på studentbudsjett

Serie: Oppussing av en ettroms på studentbudsjett

Det siste året jeg studerte kjøpte jeg min første leilighet. Jeg var på ganske mange visninger og etter å ha sett meg om i eiendomsmarkedet innså jeg et par ting:

1: Styling teller

På visningene og budrundene jeg var med på ble det etterhvert veldig klart for meg at styling blender folk, og leiligheter med freshe gardiner og god fargepalett på interiøret gikk for mange hundre tusen mer enn teknisk sett like gode leiligheter med døllere interiør. Derfor forsøkte jeg å se på leilighetenes «skjellett» og ikke overfladiske ting som enkelt kan endres.

2: Folk har generelt ikke samme smak som meg

Nyoppussede, freshe leiligheter er dyre og jeg ville ikke betale for noen andres smak.

Listen

Med studentbudsjett måtte det bli en liten leilighet, og jeg ville ikke kunne få alt jeg ønsket meg. Derfor satte jeg opp en liste over absolutte krav, og så fikk resten heller være som det var.

– Gode lysforhold

Mange tenker ikke på lysforhold når de ser på leiligheter, men for meg er dette veldig viktig og ofte synes jeg lyset kan gjøre hele forskjellen på hvordan et rom fremstår. Særlig i Norge hvor det ofte er mørkt synes jeg det er viktig å få inn lys når man kan.

Fotnote: da vi var på visninger for den neste leiligheten vi kjøpte oppdaget vi en super app for å sjekke lysforholdene i leiligheten – hvor solen står på himmelen på ulike tider av døgnet og på ulike tider av året. Den heter Sun Seeker og koster 49 kr, men det er den jaggu verdt!

– God planløsning

Stylig kan fikses relativt enkelt, men romløsningen er det værre å gjøre noe med.

– Separat kjøkken

Etter å ha levd ganske tett tidligere med kjøkkenet i stua ville jeg ha et eget kjøkken.

– Mulighet for å ha et (ihvertfall semi-)separat sengeområde

Det kan bli vel intimt å ha middagsgjestene oppi senga, så jeg ville ha mulighet til å gjemme sengen min litt.

– Ålreit baderom

Bad er dyrt å fikse, og planen var kun å bli boende i leiligheten et par år, så jeg ville ikke ta på meg et stort og dyrt baderomsprosjekt.

Så ønsket meg meg selvfølgelig både balkong, peis, fine tregulv, osv osv, men innså at det måtte vente til neste leilighet.

Score!

Etter et par måneder på leting kom jeg over en leilighet på Nedre Kampen (altså, det er det eiendomsmeglerne kaller det, jeg kaller det gjerne Tøyen) som sjekket alle boksene. Den hadde fått lite TLC og her hadde det ikke vært noen interiørstylist på ferde, det var tydelig. Jeg var eneste budgiver og fikk den for kun 20.000,- mer enn den forrige eieren hadde gitt for den tre år tidligere!

Planløsningen

Sånn var leilighetens 33m2 fordelt da jeg overtok den. Jeg likte særlig godt at gangen, badet og kjøkkenet tilsammen brukte mindre enn halvparten av plassen, resten var forbeholdt stue og «soverom».

planløsning_før

Gangen

Døren til venstre går inn til badet. Garderobeskap med masse oppbevaringsplass og noen slitne dører med et skikkelig ulekkert «nattklubbspeil» i smokey glass.

Gang

Badet

Badet ble pusset opp i 1991, men var fortsatt helt i orden og flisvalgene var oppsiktvekkende sobre for et bad pusset opp tidlig på nittitallet. Her kunne det vært alt fra falsk terracotta til blomsterborder på veggene, så jeg var heldig!

Bad

Kjøkkenet

Her var det en sørgelig blanding av skapfronter, men se på det vinduet! Og den takhøyden!

Kjøkken

Stuen

Det som ikke kommer så godt frem på bildene er hvor gulnet malingen var. Tak, vegger og lister hadde over årene utviklet en nydelig nikotingul teint som virkelig var med på å trekke ned helhetsinntrykket. Og stylingen, vel, den var ganske trist. Men igjen: vinduene! Takhøyden!

stue 1 før A

stue 2 før B

Og midt i stua: en vegg av glassbyggestein!? Åpenbart helt krise, men ikke noe som ikke kan fikses!

stue 1 før B

Sovealkoven

Ikke akkurat hjemmekoselig, men det viser at det fint er plass til en seng i stua.

soverom 1 før B

Jeg vil vise hvordan jeg for 40.000,- og en del elbow grease fikk en «ny» leilighet og hva jeg lærte i prosessen.

Neste mandag: Kjøkkenet får litt kjærlighet

Standard

3 kommentarer om “Serie: Oppussing av en ettroms på studentbudsjett

  1. Nok et tips til å renovere på budsjett: Benytt deg av containerfirmaer (for avfall) som tar betalt per tonn, og ikke per kilo (slik vi gjorde, og fikk betale dyrt for det).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s